2008. szeptember 16., kedd

Szent-Mihály hava

Szent Mihály hava ( szept.23-okt.20 )

"Itt van az ősz. A búzát és a többi gabonafélét már betakarították, a mindennapi kenyérnek való biztos helyen várakozik. A zöldségek, gyümölcsök nagy részét leszedtük, télire elraktuk. Kamránk tele van a sok finomsággal.
A természetben járva gyönyörködhetünk az erdő szebbnél szebb színekben pompázó lombruhájában. Kedves költöző madaraink, a fecskék, a gólyák és a többiek ilyenkor vonulnak melegebb vidékre.
A szőlőszüret ideje jön el, hogy vidámító mustunk, borunk legyen a sötét, szomorú napokra. Később a régi ember életében a kukoricafosztás ideje érkezett.
Az őszi vetéssel már a jövőre gondol a gazda: a hó majd betakarja a kikelő gabonát, így az tavasszal hamarabb szökken szárba.
Szüret elmúltával az ember lassacskán a házba húzódik. A " bent" ideje, az esztendő estéje érkezik el.
Szent Mihály havában az ember " mérlegre lép" Isten előtt, számot vet: mit tett jól, s mit fog másképp tenni a jövő esztendőben.
Egyre rövidebbek a nappalok, a sötét órák hosszabbodása pedig szorongást, félelmet kelt bennünk.
Mintha a Mindenség láthatatlan, hatalmas madara gubbasztana a fákon, s lelkünkön is. Esténként, mikor együtt vacsorázik a család, ilyenkor kérdezés nélkül is elmondjuk, ami a lelkünket nyomja. Így nyugodtabb lesz az éjszakánk." ....

.... " Nemcsak a rosszat, a jót is számba vesszük ilyenkor. Ez biztonságot, örömet ad, s fölszabadítja testünket, lelkünket. Szent Mihály napján, szeptember 29-én kezdődik a zajos, vidám " kisfarsang", s ezt Katalin napja, november 25-e zárja.
A Mihály ünnepét követő vasárnapon szüreti mulatságot tart a falu népe."

/ Czárán Eszter: Világnak Virága /

1 megjegyzés:

Monika írta...

Köszönöm!!!!!
nekem is megvan Eszter könyve,de most elő fogom venni!

Rendszeres olvasók

Számláló